Omgeving

Heerlijk ontspannen op en rondom het Lageveld

Wie zich even buiten het landgoed begeeft, merkt al snel dat er in de nabije omgeving veel te doen en te zien is. Het 14e eeuwse stadje Wierden, ligt op zo’n twee kilometer afstand van het park. Het centrum van dit pittoreske plaatsje heeft gezellige terrasjes en goede winkelmogelijkheden. Wierden heeft daarnaast ook een treinstation en is uitstekend met het openbaar vervoer te bereiken. Aan de rand van het stadje vindt u een tropisch zwembad, een tennisbaan en voor de liefhebbers een golfbaan met achttien holes. Het Lageveld is omgeven door prachtige natuurgebieden waar u heerlijk kunt wandelen en fietsen. Direct naast en op het park zijn vele faciliteiten te vinden waar u van kunt genieten, zoals de recreatieplas met buitenzwembad, tennisbanen en speeltuintjes voor de kinderen.

Een eldorado voor natuur- en vogelliefhebbers

Het Wierdense veld is een natuurgebied tussen Wierden en Nijverdal met een oppervlakte van ongeveer 440 hectare. In dit prachtige natuurgebied heeft zich heide en hoogveen gevormd. Planten als veenmos, wollegras en lavendelheide komen hier voor. Er zijn in dit veengebied grote heidevelden met o.a. dopheide; deze heidesoort kleurt in juni en juli het veld prachtig roze-paars. Het Wierdense Veld is een eldorado voor vogelliefhebbers. U zult versteld staan over de hoeveelheid en soorten bijzondere vogels wanneer u in dit prachtige gebied een fiets- of wandeltocht gaat maken. Om een paar soorten te noemen: watersnip, boompieper, geelgors, wulp, buizerd en taling. Aan de rand van het Wierdense Veld ligt een authentieke schaapskooi met een kudde schapen gehoed door een herder.

De Sallandse Heuvelrug…

…is een haast on-Nederlands natuurgebied tussen Hellendoorn en Holten. Het is gevormd in de voor- laatste ijstijd. Door diverse land- en aanbouw is er in de loop der jaren een zeer gevarieerd natuurgebied ontstaan. De Heuvelrug heeft prachtige vergezichten over de Hellendoornse Berg, de Haarlerberg, de Holterberg en de Koningsbelt. De laatste is het hoogst en reikt tot 75 meter boven zeeniveau. Het is er heerlijk ontspannen, recreëren en genieten tussen de jeneverbesstruiken en zandverstuivingen. Staatsbosbeheer spreekt trots van de mooiste, uitgestrekte heidevelden van Nederland. Bijzonder: in dit deel van Nederland leeft de enige populatie korhoenders!

Prachtige wandelroutes door de Wateregge en Gravenallee

In dit gebied kunt u bijzondere wandeltochten maken door de grafelijke bossen en landerijen met oude boerderijen. Aan de groengerande, rode luiken kunt u zien dat ze bij het kasteel ‘Huize Almelo’ horen. De tocht voert u o.a. langs een rustplaats van het vroegere marskramervolk dat hier hun handelswaar aan de man probeerde te brengen. Aan de sloot de ‘Koningsleiding’ staat een rij prachtige oude knotwilgen die vroeger belangrijke betekenis hadden voor de houtopbrengst. Vergeet vooral niet een kijkje te nemen bij het Tolhuis van Huize Almelo. Het Tolhuis dateert uit omstreeks 1850. Aan de gevel hangt nog het tolbord met daarop de tolgelden die destijds betaald moesten worden. Geniet van de rust, de nostalgie en de Twentse gastvrijheid.

Nieuwsgierig geworden? U kunt zich hier aanmelden voor een vrijblijvende bezichtiging van de vakantiewoningen en het park.